Vækst gennem exit

Der er en stor og gensidig interesse mellem vækstvirksomheder og kapitalfonde. Derfor ser vi mange eksempler på, at virksomhedsejere med et helt eller delvist salg giver stafetten videre, og det nye ejerskab giver mulighed for at løfte ambitionerne endnu højere.

Virksomhedsejere, der har startet deres forretning fra bunden, har som regel et meget tæt og personligt forhold til deres virksomhed. Det er deres hjerteblod, og de har investeret deres tid og deres penge i drømmen om at skabe en langtidsholdbar succes.

Det er slet ikke usædvanligt, at en ejerleder først sent – nogle gange alt for sent – begynder at tænke på generationsskifte, fordi tanken om, at andre skulle stå med ansvaret for virksomheden – selv når det bliver i familien – ligger fjernt.

Omvendt ser vi i stigende grad, at ejere kigger mod et salg tidligere – og ikke fordi det er en nemmere beslutning, eller fordi de er tvunget til det. De vil udvikle deres virksomhed og jagte det fulde potentiale. Den mulighed kan de f.eks. få gennem et helt eller delvist salg til en kapitalfond.

capture-berlingske

Den danske vinder i EY Entrepreneur Of The Year 2014, Sitecore Corporation, solgte i foråret majoriteten til kapitalfonden EQT, og det er ikke et enkeltstående eksempel. I EY Entrepreneur Of The Year 2015 er nu fire ud af seks regionale vindere helt eller delvist solgt til kapitalfonde.

Årets danske vinder i 2015, CASA A/S solgte for nylig 60 % af selskabet til kapitalfonden CataCap. I december sidste år overtog kapitalfonden FSN Capital dette års regionale vinder i København, Netcompany. Den sjællandske vinder Svendsen Sport solgte 85 % af virksomheden til kapitalfonden Maj Invest i september sidste år, hvor også den nordjyske vinder, Track Unit A/S over sommeren blev solgt til Goldman Sachs og GRO Capital.

Kapitalfonde er populære hos ejerne
Det er næppe overraskende, at fonde, der søger gode investeringer, viser interesse for veldrevne virksomheder med potentiale. Men der er i de seneste år skabt en meget stærk, gensidig interesse mellem vækstvirksomheder og kapitalfonde.

b15045-eoy-barometer-bmc-sponsor_06hr-12

Hvis en kapitalfond ringer på døren hos en af landets vækstvirksomheder, så er det meget sandsynligt et velkomment besøg. Blandt virksomhederne, der kvalificerede sig til EY Entrepreneur Of The Year i 2015, ser 57 % et salg til en kapitalfond som en potentiel mulighed og 25 % som den mest sandsynlige exit-mulighed. Det viser EY Entrepreneurskab Barometer 2015-2016.

Selvom 44 % af ejerne vurderer, at et salg til anden virksomhed er den mest sandsynlige exit-mulighed, så er dette typisk også et endegyldigt exit. Et industrielt salg medfører typisk, at ejeren forlader virksomheden, som måske ophører med at eksistere som selvstændig enhed og integreres i køberens virksomhed, der kan være en hidtidig stor konkurrent. Når ejeren overdrager nøglerne til virksomheden, er det ikke længere ejerens drøm, men en anden virksomheds drøm.

Muligheden for at løfte virksomheden til næste niveau.
Når ejerne vælger et salg til kapitalfonde tror jeg, at det meget ofte er drevet af deres ambitioner. De kan nå et ambitionsniveau, hvor de vanskeligt selv kan realisere potentialet og levere, hvad det kræver i form af kapital og kompetencer, men har brug for at få nogen med, som deler ambitionerne for virksomheden, og som kan udvikle den. Det spiller sikkert også ind, at vi i de seneste år har set mange gode eksempler på, hvordan kapitalfonde kan videreudvikle succesfulde virksomheder også i tæt samarbejde med tidligere ejere.

Når en kapitalfond køber en virksomhed, er det gerne med det afsæt, at virksomheden har et stort og uforløst potentiale. Når en ejer vælger at sælge, kan det være med helt samme motiv. Begge parter ønsker at udvikle virksomheden videre til næste niveau, hvor kapitalfonden går ind med et aktivt ejerskab og tilfører kapital og kompetencer.

Søren Smedegaard Hvid
Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year.


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s