Netværk som vækstvirksomhedens stærkeste våben

30471584524_9a6f776870_k

Når vækst er på dagsordenen, kommer man ikke udenom netværkstanken. Netværk er et uundværligt værktøj og det stærkeste våben i vækstvirksomhedens kamp for at overleve. Uden netværk strander vækstvirksomheden på en øde ø. Netværk er udgangspunktet for kontakt til fastlandet – og adgang til alle nødvendige ressourcer. Men netværk fungerer kun, hvis man følger den uskrevne lov:  at hjælpe andre, er at hjælpe sig selv.

Det gode netværk rækker ud over familie og venner. Et virkningsfuldt netværk har professionelt islæt, og det indeholder kompetente mennesker, der kan give dig nye vinkler på dine udfordringer – og som tør at sige dig imod. Gennem et godt netværk kan du som vækstvirksomhed få forbindelse med lige præcis de kompetencer, du behøver, for at komme videre. Hvis du vel og mærke forstår at lytte og tage imod de velmenende og kompetente råd, du får.

Send egoerne til månen
Når man får erfaring med at netværke, opdager man, hvordan man hurtigt spotter den ægte netværksperson og sorterer i egoerne. Egoer, hvis livsformål er at høre sig selv tale for at opretholde deres selvfedme,  bør sendes til månen i ekspresfart. Som ihærdig netværksperson træner du din shit-detektor og koncentrerer dig om de netværkspersoner, der hylder den rette balance mellem at give og at tage – og som forstår at lytte. Udgangspunktet for at opbygge et stærkt netværk, er at du stiller dine egne kompetencer til rådighed. Du skal være nysgerrig efter, hvad andre har erfaret – og at du skal have en ægte drivkraft til at hjælpe, hvor du kan fornemme, at du kan bidrage.

Giv og du vil få
For en vækstvirksomhed er sociale kompetencer en nødvendig ressource for at skabe et velfungerende netværk. Sociale kompetencer defineres som en persons sociale færdigheder til at skabe sociale kontakter og kunne håndtere sociale situationer. Herunder at have indsigt i gruppedynamik og have evnen til at sætte sig ind i andres perspektiv og kunne knytte relationer. Sagt med andre ord skal du kunne snakke med folk og vise en oprigtig interesse for dem og deres situation. Du skal være nysgerrig og empatisk – og have et reelt ønske om at hjælpe andre. Når man viser sig fra sin bedste side, vækker det ikke kun den direkte sympati i situationen. Dine nye relationers relationer hører måske også om dette meget sympatiske, kompetente og hjælpsomme menneske. Og en dag får de måske brug for netop det, du kan.

31149126742_d8a929ef8b_k

For vækstvirksomheder og for personer, der ønsker at udvikle sig selv og deres forretning er netværk det stærkeste våben – underlagt gensidighedens våbenlov.

Gitte Haaning Høj
CEO, Connect Denmark


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s