Børsnotering er ikke kun for store virksomheder!

Dramaet er altid højt på det danske aktiemarked. og 2016 var ikke anderledes, hvor Nasdaq Copenhagen havde en aktivitet som aldrig før. Næsten som i en italiensk opera er alle dramaer til stede på børsen; nogle dør, andre sygner hen, nogle finder hinanden og andre går hvert til sit, nye kommer til og i 2016 trådte den helt store helt ind på scenen i form af en verdens største børs­noteringer, DONG Energy.

Tit når snakken falder på fondsbørsen i medierne, ved seminarer og konferencer hører man ofte historier om manglende likviditet, manglende børsnoteringer, mange afnoteringer og at det er alt for besværligt at være børsnoteret.

Men virkeligheden er en helt anden. Københavns Fondsbørs er i dag del af en større helhed i Nasdaq og nyder som sådan godt af de globale og regionale muskler det internationale samarbejder giver. Men kigger man for et øjeblik isoleret på Nasdaq Copenhagen, så vokser København sine nordiske søsterbørser over hovedet, og her er tre faktapunkter om det danske børsmarked, du som dansk entrepreneur og virksomhedsejer bør være med på:

  • Nasdaq i Norden er førende på børsnoteringer i Europa.
  • Nasdaq Copenhagen ser langt de største kapitalrejsninger. Både i form af nynoteringer og løbende kapitaludstedelser.
  • Omsætningen i danske aktier stikker af fra andre europæiske børser.

Og det på en baggrund, hvor Nasdaq i Norden er den børs i Europa med flest børsnoteringer og de største kapitalrejsninger. Næsten 100 børsnoteringer blev det til i 2016, og det er ikke tilfældigt, da vi også i 2015 bød næsten 100 selskaber velkommen på Nasdaqs nordiske markedet i Finland, Sverige og Danmark.

Stock ticker

Selv i udlandet har man fået øjnene op for børsmarkederne i Norden. Således var tre af de seks børsnoteringer i København fra Storbritannien. Men i Danmark er det sjældent at en børsnotering er med i overvejelserne, når mindre og mellemstore virksomheder står overfor en betydelig ekspansion eller overvejer det videre forløb efter en hovedaktionærs ’farvel’.

Det skyldes givetvis, at der i offentligheden ofte fokuseres på de store virksomheders gøren og laden ligesom det ofte er de store privatejede selskaber, som kommer i medierne.

På trods af tidligere tiders stærke opbakning til andelstanken har der i Danmark været en mindre lyst til at sprede ejerskabet på flere aktionærer sammenlignet med de lande vi er omgrænset af. Ser man eksempelvis på Sverige er der en hel anden lyst til at dele ejerskabet og derved lade eksterne blande sig i og styrke selskabernes direktion og bestyrelse.

Men en række danske SME selskaber gik imod trenden og så mulighederne for at rejse kapital og notere sig på Nasdaq First North i 2016 – med succes, via den svenske indgang til First North. Satellit virksomheden Gomspace fra Nordjylland rejste eksempelvis i omegnen af DKK 80 millioner med en markedsværdi på DKK 155 millioner den første dag på børsen. Den efterfølgende rejse har været god og således har selskabet her blot efter 8 måneder på Nasdaq First North en markedsværdi på langt over en mia. Historien om biotech-virksomheden Acarix fra Lyngby er også værd at fremhæve, og således har selskabet fået rigeligt med vækstkapital og markedsværdien af selskabet er steget næsten 40 pct. siden optagelsen på Nasdaq First North i december 2016.

Motiverne er mange for at vælge at lade sin virksomhed notere på en markedsplads og sprede kontrollen over virksomheden ved at invitere eksterne investorer indenfor. Men her er de typiske:

  • Adgang til risikovillig kapital – styrket egenkapital gør det lettere at låne i banken
  • Generationsskifte
  • Spredning af ejer-risiko
  • Effektiv prissætning af virksomheden baseret på markedsudvikling
  • Kvalitetsstempel / blåstempling af virksomhedens forretningsmodel
  • Bedre muligheder for aktieprogrammer for medarbejdere
  • Øget synlighed og kendskab – markedsføring over for forretningsforbindelser samt bedre mulighed for at tiltrække arbejdskraft

Går du med overvejelser omkring, hvordan din virksomhed kan finansiere den forventede vækst? Kender du alle mulighederne? Og hvad er den bedste vej frem?

Udnyt chancen for at blive klogere på at rejse risikovillig kapital via en børs og kom og hør om CEO’ens egne oplevelser under rejsen mod børsnoteringen og få vores anbefalinger til jeres egen proces. Den første del af rejsen for såvel Gomspace og Acarix har været meget spændende.

Tilmeld dig EYs og Nasdaq’s børsnoteringsseminar den 27. marts i København eller Vejle og hør om dine muligheder for at booste din vækst gennem en børsnotering; og vil du tale fortroligt med mig så ta’ fat i mig – jeg er bare et klik væk på LinkedIn.

Carsten Borring, Associate Vice President og chef for Listings & Capital Markets, NASDAQ


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s