Vi skal skilles – 7 ud af 10 har mærket effekten

Blandt globale investorer har 71 % mærket en effekt efter Storbritanniens afstemning om EU-medlemskab, fx på salg, indtjening eller indkøb. Men trods usikkerhed om valutakurser, faldende råvarepriser og volatilitet på kapitalmarkederne er Europa fortsat et attraktivt mål for udenlandske investeringer. 56 % planlægger faktisk at øge investeringer i Europa over de kommende tre år.

Close up of taxi sign with Westminster and Big Ben in the background

Trods økonomisk og politisk usikkerhed, så er appetitten på investeringer i Europa stadig høj blandt globale investorer. Mere end hver anden venter at øge investeringer og styrke tilstedeværelsen i Europa over de næste tre år. Det viser rapporten ”2017 European attractiveness survey – Plan B for Brexit” fra rådgivnings- og revisionsfirmaet EY, der bygger på en undersøgelse blandt 254 globale investorer.

Globale investorer betragter stadig Europa som et velfungerende marked med effektiv produktion, god infrastruktur, adgang til talent og evnen til innovation. Særligt teknologivirksomheder ser investeringsmuligheder ud fra en forventning om, at Europa kan drive udviklingen, når det gælder nye teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things (IoT) og robotteknologi.

Investorerne har dog trods de positive takter også et skarpt blik for et ændret politisk og økonomisk risikobillede i Europa. De peger på usikkerhed om valutakurser, faldende råvarepriser og volatilitet på kapitalmarkeder som den største risiko, dernæst risikoen for økonomisk og politisk ustabilitet i EU, og endelig specifikt risikoen omkring Brexit.

Subway Approaching Platform

Tyskland, Holland og Frankrig er de mest populære alternativer
14 % af de udenlandske investorer med aktiviteter i Storbritannien har planer om at ændre eller flytte deres aktiviteter over de næste tre år, hvis Storbritannien forlader EU’s indre marked. For investorer, der overvejer at forlade Storbritannien, er Tyskland (54 %) det mest populære alternativ efterfulgt af Holland (33 %) og Frankrig 8 %.

Uvished og usikkerhed kan altid have en negativ afsmitning på markederne, men det er svært at spå om konsekvenserne på længere sigt. Alle lande vil have stærke incitamenter til at sikre en fortsat effektiv handel i og med Storbritannien, der historisk har været nr. 1 i Europa, når det gælder udenlandske investeringer, men Brexit kan meget vel gøre det mindre attraktivt.

Det åbner for et ændret fokus for udenlandske investeringer og vi følger spændte med i udviklingen.

Af Søren Smedegaard Hvid, Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year i Danmark.


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s