Hvilke faktorer er afgørende for iværksætterens succes?

Caucasian boy in cape at edge of roof

Der er ingen tvivl om, at det er risikofyldt og udfordrende at stifte virksomhed. Ca. 30.000 virksomheder bliver hvert år etableret i Danmark, men kun lidt over halvdelen er fortsat aktive efter tre år – så hvordan øger man sandsynligheden for en vellykket virksomhedsopstart, og hvilke faktorer er afgørende for en iværksætters succes?

En af de vigtigste forudsætninger for overlevelse er, at iværksættervirksomheden hurtigt får greb om markedet for på den måde at skabe et grundlag for sund drift. Det gøres bl.a. ved at have et færdigudviklet produkt, og så er det vigtigt ikke at undervurdere distributionskanalen ud i markedet og dermed det endelige salg. Vi ser ofte udfordringer lige præcis her. Og i den forbindelse er det selvfølgelig en stor fordel, hvis iværksætterne har et godt kendskab til den branche, de bevæger sig ud i.

Vækstfondens Iværksætteranalyse viser, at overlevelsesraten for nystartede virksomheder efter 3 år er 58 pct. Ikke overraskende peger analysen også på, at iværksættere med netop branchekendskab i kombination med ledelseserfaring oplever markant højere vækstrater både i forhold til omsætning og antal ansatte – og samtidig øges chancen for overlevelse væsentligt.

I Vækstfonden har vi med lån, kautioner og investeringskapital medfinansieret knap 1.300 iværksættere siden 2000, der ikke har kunnet skaffe tilstrækkelig finansiering i fx banken. Og netop adgang til finansiering er endnu en vigtig forudsætning for at komme godt fra start. Adgang til den kapital, der skal til for at finansiere de investeringer, som skal tage forretningen til næste niveau, er afgørende for unge virksomheder.

En sidste vigtig pointe handler om erfaring. Det giver måske sig selv, at erfaring er et godt afsæt i forhold til at øge chancen for en succesfuld virksomhedsopstart. Adskillige undersøgelser, inklusive Vækstfondens egne, viser da også, at det hjælper at have forretningserfaring fra tidligere, når man starter en ny virksomhed. Men nogle iværksættere med 1-2 virksomheder bag sig har tendens til at overføre tidligere erfaringer mere eller mindre direkte til det næste projekt, hvor omstændighederne og udfordringerne kan se helt anderledes ud. Derfor er det interessant nok først efter at have været med til at starte 3-4 virksomheder, at tallene viser en tydelig positiv sammenhæng mellem erfaring og sandsynlighed for succes. Men selv her er der ingen garanti.

Det er derfor vigtigt man som iværksætter går efter projekter, hvor muligheden for afkast står mål med risikoen.

Af Henrik Holst Elstrøm, erhvervskundedirektør i Vækstfonden

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s