Kvinde kend din SWOT

Igen i år, har jeg fornøjelsen af at deltage i planlægningen af den største og mest prestigefyldte konkurrence om at finde Årets Bedste Vækstskaber. I konkurrencen Entrepreneur of the Year med EY og Jyske Bank for bordenden, screenes tusindvis af virksomheder og det hele kulminerer en aften i november, hvor 1 virksomhed løber med præmien som Danmarks bedste vækstskaber og samtidig går videre til den store internationale finale, EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco, hvor virksomheden repræsenterer Danmark.

Jeg har efterhånden deltaget mange gange og har mødt et utal af spændende virksomheder og løsninger, som skaber imponerende vækst. Der er faktisk kun én ting jeg savner – og den savner jeg til gengæld rigtig meget. Kvindelige vækstskabere!!! De sidste 10 år har 9 vindere været virksomheder stiftet af mænd.Young Woman Fixing Circuit Board In Her Office.

Hvor gemmer de kvindelige vækstiværksættere sig?

Nyeste tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at kun ca. 29 % af Danmarks nye virksomheder startes af kvinder og den andel er ikke steget siden 2001, hvorfra de første tal stammer. Mange af disse virksomheder bliver ikke til vækstvirksomheder og det er måske heller ikke ambitionen. MEN blandt de 29% MÅ findes nogle kvinder, som stræber efter at blive den nye Endomondo, CombiService, Queue it eller BelAir og som måske allerede er på vej dertil, uden at gøre offentligheden opmærksom på fremskridtet.

Er mandlige iværksættere dygtigere til at skabe vækstvirksomheder?

Det korte svar er nej. Det mere nuancerede svar er, at kvinder som interesserer sig for iværksætteri og som ønsker at drive egen virksomhed har samme forudsætninger som deres mandlige kolleger. Der findes allerede mange dygtige kvindelige vækstiværksættere, men ligesom bestyrelsesposter og toplederstillinger er domineret af mænd, er startups og vækstiværksættere det også. Der er helt bestemt mange mulige forklaringer på dette, og jeg vil kun koncentrere mig om nogle af dem, som jeg tror er hyppigst forekomne. Må jeg allerede nu beklage min generalisering!

1. Kvinder vil gerne drive egen virksomhed, men de har ikke ambitionen om at skabe en stor én af slagsen. Der skal være plads til alt det andet også og arbejde må ikke fylde det hele.

2. Kvinder tænker ikke i udgangspunktet internationalisering, selvom det er en betydende forudsætning for at kunne skalere og vækste sin virksomhed.

3. Kvinder tænker ikke i udgangspunktet digitalisering, selvom det er digitale løsninger som generelt vokser hurtigst.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, men jeg er stensikker på, at Danmark ville blive et rigere og dejligere land at leve i, hvis blot lidt flere af vores kvindelige iværksættere havde ambitionen om at blive store, at internationalisere og måske endda at udvikle digitale løsninger.

young woman sits on roof, works on laptop - back lit

HVIS der bor mennesker på Mars er det vel ikke kun mænd?

Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus! Gu fanden er vi forskellige og heldigvis for det. Jeg vil bare hellere tale om maskuline egenskaber og feminine egenskaber, som kan besiddes af både mænd og kvinder. Evnen til at være innovativ, at være strategisk, at være talknuser, at være risikovillig og evnen til at sælge varen hører ikke kun mænd til. Præcis ligesom evnen til at kommunikere, at være operationel, at kunne samarbejde og være administrativ ikke kun hører kvinder til. Og faktisk kan man sige at den allerbedste iværksætter indeholder alle disse egenskaber – mand eller kvinde.

Den der lever skjult, lever skjult!

For virkelig at kunne sætte turbo på vækstiværksætteri også blandt kvinder, er det vigtigt, at de gode eksempler træder frem og fortæller deres historie. At kvindelige start-ups og vækstiværksættere fortæller om deres successer og at de sørger for at blive set og hørt. Det er vigtigt, at virksomhedernes founders selv rækker ud og tager del i og ansvar for den store profileringsmæssige opgave, som skal inspirere andre til at tage de samme store skridt. Hvis fortællingerne som følger i kølvandet på de mange store vækstkonkurrencer landet over også handler om virksomheder stiftet af kvinder, øges opmærksomheden og Danmark vil i fremtiden se endnu flere ambitiøse og vækstpotentielle virksomheder til gavn for os alle.

  1. Tænk stort
  2. Fortæl din historie
  3. Tag konkurrencen op.

Jeg glæder mig allerede til Entrepreneur Of The Year 2017.

Gitte Haaning Høj, Direktør – CONNECT Denmark


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s