Husk Apples 25 år lange bumletur

Apple – virksomheden, der har godt 40 år på bagen bliver af mange set som ikonet af disruptive technology, der grundet sin agile entreprenørånd overtog markedet for mobiltelefoner fra etablerede spillere som Motorola (1928), Nokia (1865) og Ericsson (1876).

Historierne er mange om Apple og deres vej til succes – men en ting vi bliver nødt til at holde for øje er, at virksomheden nåede at runde et kvart århundrede, før den for alvor fik fat i et eksponentielt vækstmarked. Den første iPod blev lanceret i 2001 på et tidspunkt, hvor virksomheden lige havde rundet 10.000 medarbejdere på verdensplan. Forud var der gået en række år, hvor virksomheden havde været i økonomiske vanskeligheder. Mest ikonisk i 1997, hvor Microsoft reddede virksomheden med et kapitalindskud på 150 mio. $.

14H05466_RF

Apple er mest af alt associeret med deres iPhone – men telefonens succes kan primært tillægges lanceringen af netop iPoden, der førte til en markedsmodning inden for mobile enheder. Ideen om en smartphone, der både kunne gå på nettet og alt muligt andet var allerede undfanget i slutningen af 1980’erne, hvor IBM lancerede deres bud kaldet Simon. Tiden og teknologien var ikke moden på det tidspunkt, og derfor fik produktet ikke succes. Den første iPhone derimod fik succes fordi den var resultatet af en lang modningsproces, teknologisk som mentalt hos forbrugerne, men også fordi Apple formåede at udnytte deres position som ”fast follower” efter RIM og NOKIA i smart phone markedet.

Satsningen på mobile enheder frem for computere har medført en vækst for Apple, som er gået fra at være konkurstruet til i dag af være en af verdens mest værdifulde virksomheder. Dertil kommer en organisatorisk vækst fra 10.000 medarbejdere til i dag mere end 80.000.

Pointen er, at selvom virksomheden er gammel, etableret og måske i nogens øjne falleret, så kan nye vækstsucceser også komme fra virksomheder, vi kender i forvejen. De indtræder i vækstforløb, fordi der bliver taget gode beslutninger af dygtige mennesker – og fordi de er tilstrækkeligt heldige til, at de beslutninger, de tager, også retrospektivt var de rigtige.

14H05567_RF

Når snakken går på skabelsen af nye store virksomheder i Danmark – og særligt på de såkaldte scale-ups – så er det værd at huske historien om Apple. Hvis vi skal skabe vækst og velstand for fremtidige generationer, så er det vigtigt, at investeringerne bliver foretaget rigtigt – altså at vores penge bliver investeret i de virksomheder, der har potentiale for at skabe mest værdi. Vi kan ikke spå om hvilke virksomheder det kan være, og derfor er det også vigtigt, at skattesystemet ikke tilgodeser en form for virksomhed frem for en anden blot fordi den måske er lidt yngre lidt mindre eller tilhører en bestemt branche.

Når iværksætterpanelet i de kommende måneder samles og skal diskutere, hvordan der skabes mere gunstige vækstvilkår i Danmark, så er historien om Apple ikke den værste at have i baghovedet.

Alexander Ulrich, Chefkonsulent, Dansk Industri


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s