Start-up verdenen fyldte meget på dette års folkemøde

“Hi Christian, how are you? Let’s catch up in between the debates…” Det var den tidligere ambassadør, Rufus Gifford, som jeg mødte i gaten på vej mod Bornholm. Allerede der tegnede det til at blive nogle gode Folkemøde-dage. Jeg kom på plads i flyet, og skæbnen ville, at jeg kom til at sidde ved siden af journalist og debattør Ayse Dudu Tepe – et brat wakeup call til det jeg havde at se frem til de næste dage: en scene for forskellige, men dog alligevel imødekommende holdninger.

Solen tittede frem mellem skyerne, da DAT-flyet ramte den korte landingsbane i Rønne. Nu var der bare den lille køretur ud til Allinge tilbage, før den for mit vedkommende stod på 3-4 dage i debatterne og iværksætteriets tegn. Jeg havde været så heldig at jeg skulle deltage i en række debatter og havde fået fyldt kalenderen passende op med både debatter, oplæg og masser netværksmuligheder. Og jeg glædede mig. For selv om det på mange måder en tilbagevendende ”fætter-kusine-fest” så er der masser nye mennesker at møde, og ja, så holder jeg også ret meget af denne del af min ”familie”. Det giver en unik mulighed for at diskutere eksisterende aktiviteter og lægge planer for, hvad fremtiden kunne byde på.

Iværksætteriet fyldt meget på Folkemødet, og vi havde i Fonden efter bedste evne forsøgt at skabe en rute man kunne følge, hvis man havde interesse for iværksætteri og entreprenørskab – en Tour d’entreprenørskab. Det skulle dog vise sig, at der var langt flere events og debatter indenfor dette felt, end vi kunne rumme i oversigten. Noget der øgede kravet til næste års kommunikation om de spændende events. Det var både i antallet af paneldebatter, men også antallet af mere eventprægede aktiviteter som have taget til. En spændende og påskønnet udvikling!

fm

Ved en hurtig optælling i Folkemøde-appen runder antallet af events, hvor ”iværksætteri” og ”entreprenørskab” er nævnt over 100 events! Det er mange, og jeg har naturligvis ikke nået at være med ved alle de events, men det der har efterladt størst indtryk er dette:

 • Der har aldrig været så mange oplæg om iværksætteri, og der har aldrig været så mange forskellige perspektiver på det samme. Således adskiller dette år sig specielt ved spredning af perspektiver på det samme tema.
 • I år var også året, hvor der var rigtig mange iværksættere til stede. Ud over de mere kendte ansigter som fx Tommy Ahlers og Toke Kruse, så var der også rigtig mange unge og “up-and-coming”, som havde valgt at bidrage til debatten i Allinge.
 • Hvilken rolle uddannelserne har og om de er gode nok til at fostre fremtiden iværksættere og innovatører var også et stort tema. Således havde fx Dansk Industri og Bristol Myers-Squibb henholdsvis en debat om entreprenørskab i folkeskolen og iværksætteri i life science på de danske universiteter. Men danske gymnasier havde også et tema om effekterne af den nye gymnasiereform på de unges innovative kompetencer og undervisernes forudsætninger for at undervise i temaet.
 • Der var også fokus på iværksætteri fra det eksisterende erhvervslivs perspektiv. Iværksætterskibet forsøgte således at stille skrapt på, hvordan de eksisterende organisationer kunne få del i og gøre brug af den blomstrende iværksætterkultur.
 • De unge iværksættere var også i spil. Dansk Industri indledte med at bringe grundskolens elever i spil. Senere havde Aarhus Universitet også et event i bedste Mads og Monopolet-stil med en række iværksættere, som forsøgte at få hjælp fra eksperter til en aktuel udfordring.
 • Der var også politikere, som selv havde valgt at huse debatter, hvor de forsøgte at udspørge iværksætterne om mulige forbedringspunkter, som regeringen kunne gennemføre.

Med et vel afsluttet Folkemøde, så har det også givet grobund for at se fremad og se på hvilke temaer og udfordringer man kunne tage op på næste år:

 • Det var tydeligt, at mange brancheorganisationer stadig ikke har innovation og iværksætteri som en tydelig dagsorden.
 • Ved næste års Folkemøde vil Iværksætterpanelet have fremlagt sine anbefalinger, så der vil være grobund til at diskuterer disse.
 • Den nye gymnasiereform vil have kørt ca. et år, og der vil være en mulighed for at se tilbage på om innovation har fået en plads i dagligdagen hos lærere og elever.
 • De entreprenante kompetencer for unge mennesker er vigtigt for både arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer – dette bør diskuteres.
 • Innovation og iværksættere er aktuelle for de private virksomheder, og de kunne med fordel indgå eller byde op til debatter – deres stemme mangler i debatten.

Og således: tak for et godt Folkemøde, og jeg håber vi sammen kan lave endnu flere og spændende initiativer næste år.

Af Christian Vintergaard, adm. direktør, Fonden for Entreprenørskab


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s