Fortællingen om at være iværksætter

Mixed race woman running on city street

Jeg rejste for nyligt rundt og fortalte over 5000 gymnasieelever om mit liv som serie-iværksætter. Efterfølgende stod det klart for mig, at vi har brug for en ny fortælling om iværksætteri i Danmark. De unge tror, at det handler om at finde en hurtig og smart idé, der kan føre til succes og millioner. Virkeligheden er en anden, og vi skal i stedet i gang med at tale lykke, livsglæde og at iværksætteri ikke er for alle. Ellers risikerer vi at sende en hel generation på afveje.

Jeg kunne konstatere på rundturen, at mange unge via diverse blogs og TV-programmer fået en idé om, at iværksætteri er en slags tre-trins raket: Kom på den gode idé, find det rette team og så bare gi’ den gas. Problemet er blot, at denne magiske formel ikke findes.

Det samme gælder forestillingen om, at man først er en succes, når man har solgt sin virksomhed for millioner af kroner. I mine øjne er du en succes, når du tjener penge nok til at kunne forsørge dig selv. Punktum.

Som iværksætter lykkes man, når man bekymrer sig om detaljen og går op i den med liv og sjæl. Iværksætteri er ikke en sprint, men et maraton, og det afgørende bør ikke være, hvor meget man tjener, men hvordan man tjener pengene. Skal man blive lykkelig af at være iværksætter, så kræver det, at man forelsker sig i processen, for processen fylder 99,9% af, hvad vi laver som iværksættere.

Jeg synes, at vores nye iværksætter-fortælling skal centrere sig omkring livsglæde og lykke. Du skal vælge at blive iværksætter, hvis du kan mærke dybt nede i maven, at det gør dig glad, når du er undervejs. Det skal ikke være forventningens glæde omkring at kunne tjene millioner på det, for det er en drøm, der for langt de fleste af os ikke bliver til virkelighed. Det handler om at være undervejs, som gode gamle H.C. Andersen ville have sagt.

Jonathan Løw, iværksætter, PR-rådgiver og foredragsholder om innovation & iværksætteri


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s