Der kom en entrepreneur forbi børsen – og han gik ikke forgæves!

Cropped Hand Of Boy Holding Coins On Table

Kapital til vækst er et varmt emne i dagens erhvervsliv og dette gælder især når vi taler om risikovillig kapital til vækstvirksomheder.

For mange iværksættere og entrepreneurs er der specielt en knap ressource som igen, igen og igen er blevet en stopklods for entrepreneurs opfyldelse af deres ambitioner, sult eller hvad vi skal vælge at kalde ønskerne om at vækste virksom­heden – nemlig kapital!

Danmark er et klassisk bankland, og derfor bliver hovedparten af danske virksomheder finansieret via banklån. Ændringen af vores industriudvikling, fra produktionsvirksomheder til knowhow-virksomheder, har betydet at stadig flere og flere virksomhedsejere går forgæves i banken. Når banker låner kapital ud, kræves der sikkerhed, og den typiske danske vækstvirksomhed har ofte intet at stille som sikkerhed. Tidligere var der bygninger, maskiner eller et varelager at stille som sikkerhed, men i dag har selskaberne ofte ikke dette og her spiller banken fallit og vækstdrømmene går i stå.

Der bliver hos mange derfor tænkt i alternative fundingmuligheder, og der hentes kapitalen i virksomhedens første leveår oftest hos de tre f’er – friends, fools and family. Herefter gå overvejelserne oftest i retning af ’vækstkapital’, Venture Capital, Private Equity eller crowdfunding.

Ofte er en børsnotering ikke med i overvejelser når mindre og mellemstore virksomheder står overfor en betydelig ekspansion, og dette på trods af at en børs i virkeligheden er verdens ældste form for crowdfunding – blot under ordnede forhold og stor gennemsigtighed for investorer. Dette er en skam!

En børsnotering vil i de fleste tilfælde betyde, at selskabet får tilført ny kapital til vækst, uden at ejeren øger sin risiko i selskabet yderligere. Det medfører en større operationel handlefrihed, og skaber uafhængighed af enkeltinvestorer eller bankers godkendelse af planer og strategier på løbende basis.

Carsten Borring
  Børsnoteringen af Conferize

 

Viste du, at Nasdaq har skræddersyet en børs netop til vækstselskaber?

Nasdaq First North er navnet og i 2017 har vi allerede hjulpet 50 vækstselskaber med at blive børsnoteret og hentet kapital til vækst!

I Danmark har jeg lige sagt velkommen til de to iværksættervirksomheder GreenMobility og Conferize. To iværksættere som kom forbi Nasdaq-børsen og hentede rigeligt med kapital til de næste års vækst – henholdsvis 60 og 40 mio. kroner.

Kunne din virksomhed bruge en ekstra kapitalindsprøjtning? Brug sommeren til at mærke efter hvor du vil hen, med din virksomhed.

Mangler du et redskab til at stukture dine tanker – så kig her! Jeg har været medforfatter til ”6 veje til selverkendelse – en guide til strategiudvikling”, og du kan downloade den her.

Af Carsten Borring, Associate Vice President og chef for Listings & Capital Markets, NASDAQ


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s