Buzzwords – således skærmer vi os for modargumenter

14H05838_RFDet professionelle erhvervsliv kan skrive bøger om vendinger og udtryk, som anvendes til at beskrive en lang række forretningsmæssige problemstillinger og metoder. Men i disse tider, hvor vi ønsker at bygge bro mellem start-ups og corporates og lære af hinanden, skal vi overveje at folde disse udtryk ud, og på ny se ind i ordenes egentlige betydning. Det skaber værdi for begge parter.

BUZZWORDS ELLER BOSSWORDS?
Der ER bare ikke noget federe end at være med på noderne. At kunne slynge om sig med BOSS-Words som burn rate, value prop, ebitda, traction, alignment, disruption, exit, due diligence, valuation og sustainability skaber respekt. Spørgsmålet er om det også skaber forståelse, udvikling og fremdrift for dem, som ikke nødvendigvis kender betydningen, men er mindst lige så kloge som os. Og er vi helt sikre på, at vi ’’Buzzere’’ har kigget os selv i kortene, og med sikkerhed anvender ordene rigtigt, når vi Buzzer derudaf?

Det kræver mod at folde ud
Det giver naturligvis mening at beskrive og forklare sig ved hjælp af korte og nøjagtige terminologier. Men der er også en risiko for at lukke os om os selv, at ekskludere dem som ikke forstår og afskærme os fra at blive udfordret på vores egen forståelse af verden. Diskussioner og meningsudvekslinger der flytter og bygger kompetencer, kræver forståelse og indblik fra alle involverede parter. Det kan være svært at forholde sig kritisk til det sagte, hvis man ikke forstår, hvad der bliver sagt. Og det kan være svært at tage ved lære af guldkornene, hvis man er i tvivl om betydningen, og ikke har modet til at udfordre. Ofte møder vi mennesker med samme baggrund som os selv, og i den slags sammenhænge kan vi naturligt skyde genvej i en faglig diskussion ved at anvende bestemte faglige termer. Men i de tilfælde hvor vi mødes med mennesker, som ikke bevæger sig i samme fora som os eller som er ganske nye Buzzere, kan det etablerede erhvervsliv med fordel vise sit mod ved at folde begreberne ud. Det vil faktisk ofte vise sig, at vi i nogle tilfælde har glemt den egentlige betydning og derved bliver øvelsen samtidig genstand for en fin og brugbar afpudsning af vores egen viden.

For tiden oplever vi en stigende interesse fra store virksomheder, som ønsker at dykke ned i start-up segmentet for at få indblik i og blive inspireret af fremtidens vækstvirksomheder. Det er en super positiv udvikling og helt fantastisk, at Danmarks største virksomheder har indset, at de store også kan lære af de små. Men hvad nu hvis disse unge virksomheder bruger samme kneb som vi gamle og mere modne? Hvad nu når de slynger om sig med buzzwords fra deres generation – omnichannel, gamification og content marketing. Hvad nu når de krydrer deres sætninger med krid, fråd, jeiner og harrakat – kan vi da overhovedet lære noget og sammenkæde budskaberne, så de giver mening og skaber udvikling? Vi kan stadig være med – men hvor længe?

Der er god læring i at oversætte, hvad man siger
Når et udtryk vinder indpas i en branche eller industri, har det en tendens til at blive masseforbrugt af alt og alle. For tiden er et ord som disruption udsat for massevoldtægt. De fleste ved godt, hvad det handler om – men hånden på hjertet, så tror jeg også, at der er mange, som overforbruger uden at være helt med på betydningen. Er det et farligt ord?. Er det et godt ord?. Er det noget, vi skal frygte eller noget vi kan lære af?

Google Trends er et spændende værktøj, som bla. kan give os en idé om hvor udbredt opslag af bestemte ord er. Søger vi på ordet ’Disruption’ – vil vi se at Danmark er nr. 5 på listen over opslagsgrad. I HELE verden! Omnichannel er støt stigende, men søgninger fra danske IP adresser er fortsat så få, at de ikke er medtaget. Andre lande som Holland, England, Canada og Australien har derimod taget begrebet i brug i stor stil.

Buzzwords opstår hele tiden og spreder sig ofte før der er konsensus om, hvad de egentlig dækker over. I en verden som vores, hvor stort set alle søger viden på og lader sig inspirere af digitale medier breder Buzz-virussen sig i ekspresfart. Og i modsætning til mange andre vira, har vi ingen modgift endnu.

En hurtig rundspørge blandt dygtige og erfarne personer i mit netværk gav mig mange forskellige fortolkninger af begrebet ’disruption’. Alle kredsede naturligvis om det samme, men nuancerne var mange. Næsten ligesom når en fjer bliver til fem høns. Én forvekslede faktisk disruption med distortion, som måske i virkeligheden ER disruption. Min pointe er bare, at vi kan hjælpe os selv og Danmarks kommende virksomheder ved at uddybe vores pointer og som minimum sikre os, at de udtryk vi anvender, forstås af os selv og dem vi adresserer. Det er ikke et udtryk for manglende professionalisme at folde begreberne ud – det er et udtryk for mod og et brugbart middel til at bygge bro mellem generationer, uddannelser og lille og stor. Og i sidste ende et vigtigt bidrag til Danmarks vækst.

Kan man træne sig til at optræde ’uklogt’?
Når man deltager i faglige diskussioner, hvor nysgerrige mennesker stiller spørgsmål og forholder sig ydmygt til andre menneskers viden, sker der udvikling. ’Det ved jeg ikke’ er verdens bedste indikator for klogskab og en ydmyg tilgang åbner ofte op for endnu mere viden. At møde mennesker der ikke ved alt, er det samme som at møde mennesker der ved mere end de fleste. Når vi tør vise vores mangler, undgår vi postulater og enhver debat bliver således mere valid og forankret i fakta.

Ligesom man kan tillære sig spændende termer og betydningen af disse, kan man naturligvis også træne sig i at røbe sin tvivl.

Som direktør i erhvervsledernetværket CONNECT Denmark, hvis dygtige og erfarne medlemmer hjælper danske start-ups og vækstvirksomheder, ved jeg af erfaring, at de bedste strategiske diskussioner og resultater bliver skabt, når vores professionelle paneler øser af deres viden og samtidig sørger for at få alle med. Både virksomhederne som modtager sparring og paneldeltagerne, som giver deres viden videre.

Træn din uvidenhed og bliv endnu mere vidende.

Gitte Haaning Høj, Direktør, CONNECT Denmark


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s