Hvordan sikrer vi vækst i SMV’er over hele landet?

Office blocks under construction

Den danske underskov af små og mellemstore virksomheder er kommet godt op i gear efter krisen. Både omsætning og overskud er øget, og beskæftigelsen er stigende i de lidt større virksomheder. Men det kan være en særlig udfordring for virksomheder især uden for de større byer, at sikre finansiering til investeringer i ejendom, når virksomheden vokser ud af de fysiske rammer.

Den efterspørgsel mærker vi tydeligt i Vækstfonden. Alene i 2016 fik godt 50 SMV’er over hele landet lån til de nødvendige investeringer i større lokaler, ny lagerhal eller nye produktionsfaciliteter for over 230 mio. kr. Udfordringen med at sikre finansiering til ejendomsinvesteringer uden for de større byer er ikke alene et problem for virksomhederne, men faktisk også for Danmarks økonomiske vækst – 70 pct. af Danmarks BNP skabes nemlig uden for hovedstadsområdet.

De virksomheder, vi møder, er vidt forskellige, men den grundlæggende udfordring er stort set altid den samme, og en naturlig følge af krav om sikkerhed i penge- og realkreditinstitutternes forretningsmodel: Ligger virksomheden eller ejendommen i et område med få virksomheder, har det stor indflydelse på lånemulighederne.

Penge- og realkreditinstitutters forretningsmodel betyder nemlig, at de typisk kigger på, hvilke alternative anvendelsesmuligheder den givne ejendom har, hvis det bliver nødvendigt at afhænde den igen. Og så er det en fordel, at ejendommen ligger i et område med en høj koncentration af virksomheder. 

 I Vækstfonden er der mulighed for, at løbe en lidt større risiko
Derfor fokuseres der på virksomhedens ledelse, strategi og den samlede gældsserviceringsevne og ikke isoleret på ejendommen. Det betyder, at Vækstfonden kan indgå i en samlet finansieringsløsning, og medvirke til at finansiere nogle af de ejendomsinvesteringer, der ellers har svært ved at lykkes.

Businessman writing on clear dry erase board

Det kan altså være nødvendigt for SMV’erne uden for de store byer, at kigge efter alternative finansieringskilder, når det gælder investeringer i ejendom. I Vækstfonden har vi et skarpt fokus på netop den udfordring, og vil meget gerne i dialog med alle, der også arbejder med denne problemstilling. På den måde sikrer vi forhåbentligt, at flest muligt af de sunde virksomheder uden for de større byer får adgang til de fysiske rammer, der kan rumme deres forretningsmæssige ambitioner.

Henrik Holst Elstrøm, erhvervskundedirektør, Vækstfonden

 

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s