Skolerne er ramt af entreprenørskabs-epidemien

STEM high school student works on drone in class

”Entreprenørskabs-epidemien” er nu ved at have bidt sig helt fast i de danske skoler. Og hvis man kan tale om godartede epidemier, så er dette en af slagsen.

Forskningen viser nemlig, at denne type af mere praktisk og værdiskabende tilgang til undervisning både har en positiv effekt på elevernes skoleglæde, men også ruster dem bedre til fremtidens arbejdsmarked. Jeg oplever tit elever fortælle, at denne type undervisning gør anden undervisning i skolen mere relevant for dem, men også giver dem et indblik i den fremtid, som ligger efter skolen.

Sammenhængen mellem uddannelse og karriere er altså til at få øje på. Dette er heller ikke gået danske politikeres næse forbi. Der er konsensus om, at entreprenørskab er en vigtig kompetence for danske unge -uagtet om man ønsker at være iværksætter, eller målet er medarbejdere med innovative kompetencer. Hvis man ser på den politiske velvilje til at effektuere entreprenørskab i de danske uddannelser, så har det heller ikke skortet på reformer, som har bragt entreprenørskab ind på uddannelserne.

Både folkeskole, erhvervsuddannelse og gymnasiereformerne har introduceret innovation og entreprenørskab som overordnede begreber. På dette område har danske politikere udvist et forbilledlig visionært blik. På mange måder kan man sige, at Danmark er kommet rigtig langt i forhold til at implementere entreprenørskab i den danske uddannelseslovgivning.


Hver femte elev får entreprenørskabsundervisning
Det er nu sådan, at hver femte elev i 0.-10. klasse møder innovation og entreprenørskab som en del af undervisningen i skolen, og det er rekordmange. En ny kortlægning fra Fonden for Entreprenørskab viser, at 19,4 procent af alle elever i grundskolen fik entreprenørskabs-undervisning i skoleåret 2016/2017. Dykker man lidt ned i tallene, så dækker de over nogle markante regionale forskelle på hvor udbredt entreprenørskabsundervisning er. Region Syddanmark og Region Midtjylland ligger begge over landsgennemsnittet med henholdsvis 24,2 procent og 20,5 procent af eleverne, som får entreprenørskabsundervisning. Dernæst kommer Region Nordjylland (18,4 pct.), Region Sjælland (18,1 pct.) og Region Hovedstaden (15,8 pct.). Den positive nyhed er dog, at der er fremgang over hele landet. En del af forklaringen findes i faget Håndværk og design, som fra dette skoleår er blevet obligatorisk for skolerne. Faget er målrettet mellemtrinnet, og innovation og entreprenørskab er en del af faget.

Det er første gang, at innovation og entreprenørskab er skrevet ind som en del af et fag i grundskolen, og det er en positiv udvikling. Men det er vigtigt, at undervisningen ikke kun er koncentreret om et enkelt klassetrin eller i et enkelt fag. Heldigvis er flere skoler langt fremme med en større integration af entreprenørskab i undervisningen, og vi kan se, at de positive og konkrete eksempler inspirerer andre skoler.

Alle skal bidrage, hvis udviklingen ikke skal bremses
Arbejdet med at lade den positive udvikling fortsætte kan dog ikke løses politisk alene, men i et samarbejde hvor alle bidrager, uanset om de er repræsentanter for læreruddannelser, adjunkt pædagogikum, ledelser på videregående uddannelser, repræsentanter for erhvervslivet eller på anden måde involveret i udviklingen af vores fælles uddannelser.

Businesswoman inspecting graph on interactive display

I Fonden for Entreprenørskab skruer vi også gerne op for blusset af efteruddannelser, udvikling af faglige programmer og undervisningsmaterialer etc. Afslutningsvis håber vi på, at de folkevalgte under dette års finanslov særligt husker at lade de økonomiske midler følge de politiske ambitioner. Vi vil gerne tilse, at underviserne bliver klædt ordentligt på, og at de har rette de undervisningsmaterialer, som kan sikre høj kvalitet, når det kommer til entreprenørskab i undervisningen.

Af Christian Vintergaard, adm. direktør, Fonden for Entreprenørskab


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s