Der er store fisk. Og der er små fisk. Men det er ikke enten eller….

Gitte Høj

Digitalisering og det globale markedsvindue skaber nye forretningsmuligheder og omdefinerer hele industrier. Nutidens markedsledere er ikke nødvendigvis fremtidens markedsledere – en sådan position kræver, at man træner sig selv, sine medarbejdere og holder sig opdateret på tidens trends. De der går forandringerne i møde vinder frem – uanset om man er Corporate, SMV eller start-up.

Alle taler om disruption og angsten for at blive disrupet. Et stigende antal store virksomheder ved godt, at markedet de opererer i ikke nødvendigvis – men nok snarere sandsynligvis – disruptes af de små fisk og ikke af de allerede fuldvoksne hajer. Man kan vælge at holde vejret og håbe på det bedste eller, man kan vælge at træde op på den vigtige innovationsscene og lade sig inspirere af, og samarbejde med, de mange spændende, nye og små fisk som fylder farvandet. Nye fisk finder blåt hav og blåt hav rummer muligheder.

I mange år har man pointeret, at start-ups skal turde dele deres forretningsideer med andre. Start-ups ER blevet bedre til at dele deres gode ideer med andre, og søge sparring fra det etablerede erhvervsliv. Nu er det til gengæld de store og etablerede virksomheder som halter bagefter, og i nogle tilfælde lukker sig om sig selv og afskærmer sig fra ekstern inspiration og sparring.

En række større virksomheder har dog taget skridtet og opkøbt morgendagens ’unicorns’. Andre har etableret deres helt egen ”sandkasse”, f.eks. Tryg’s The Camp, ISS Corporate Garage, Danfoss The Ramp, Danske Bank’s The Hub, Leo Pharma Innovation Lab, Finansforbundets Fintech Lab. Disse tiltag har bl.a. til formål at knytte virksomheden tættere til start-ups. Initiativer rettet mod at møde ægte iværksættere med innovative, vækstpotentielle og skalerbare forretningsmodeller er et rigtig godt og fornuftigt træk. Særligt hvis virksomheden samtidigt sikrer, at udviklingen forbliver udenfor corporate arenaen, og ikke forstyrres af tidstunge administrative rammer og en fasttømret corporate kultur.

Der findes mange eksempler på, hvordan store virksomheder låser deres forretningsudvikling og innovation i moderselskabet udelukkende gennem eksisterende medarbejdere og dyre konsulenter – i stedet for at svømme ud i havet og opdyrke samarbejde med de små fisk. Små fisk kan lære af de store, men de har behov for at boltre sig i sit eget økosystem og finde madding også udenfor egne rækker. Når muligheden er tilstede bringes stor værdi tilbage til de store virksomheder.

Moderne ledere i de store selskaber erkender at:

  1. De udvikler sig hurtigere ved at lære sig selv og sine medarbejdere at svømme i det stormfulde farvand uden korkbælte
  2. De klæder sig endnu bedre på til at forstå sine kunders udfordringer og muligheder ved at holde sig opdateret på fremtidens forretningsmodeller
  3. De skal droppe troen på værdien af en ’Never-fail’ hverdag og tage ved lære af de succesfulde iværksættere og deres dogme ’Fail-fast’

Det er påkrævet, at nøglemedarbejdere i Danmarks største virksomheder holder fingeren på pulsen, og kontinuerligt udvikler sine kompetencer inden for forretningsudvikling, vækststrategier og innovation. Det gør man ikke længere bedst ved udelukkende at tilbyde lange færdigstøbte MBA-forløb, men også ved at invitere nøglemedarbejderne inden for i virkelighedens akvarium, hvor både store og små fisk i alle farver og afskygninger færdes.

Det betyder ikke at corporate skal undlade innovationstiltag og indsatsen med at styrke innovationskulturen i egen virksomhed – men blot at inspiration og læring også skal hentes ude på det ukendte hav og bringes med hjem til egen virksomhed. Det vil i højere grad føre til at de ’etablerede’ virksomheder udvikler deres egen fremtidssikrede innovationskultur og derigennem disrupter sig selv.Det er ikke nok at ’BETRAGTE’ start-ups, man skal også ’AGERE’ start-up og træne sig i at analysere, dissekere og genopbygge forretningsmodeller, så de rummer et stort vækstpotentiale.

Som A.P. Møller Holdings topchef Robert Uggla udtrykte på forsiden af Børsen den 21. september 2017, da han fortalte om Mærsk-familiens omstrukturering af deres ejerskab i bl.a. A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank og Mærsk Tankers: ”På mange måder er vi en start-up”.

De små fisk kan lære meget af de store fisk. Og de store fisk kan lære lige så meget af de små fisk.

Det er nemlig ikke enten eller……

Capture

Af Gitte Haaning Høj, CEO, CONNECT Denmark


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s