Iværksætteren bør hyldes som rockstjerner

Caucasian boy in cape at edge of roof

Mindre danske virksomheder finder for sjældent vej til børsmarkedet. Det skal vi lave om på. Iværksætteren skal have øjnene op for de muligheder en børsintroduktion giver frem for et exit.

Jeg og Nasdaq deler en vision om at gøre Danmark og København til en stærkere iværksætter nation, der fortsat skaber større selskaber. Den mission er en naturlig del af Nasdaq’s DNA, og jeg håber at det danske børsmarked kan blive den game changer, der får flere virksomheder til at blive ’hjemme’ og slå rod i den danske muld – akkurat som Genmab, SimCorp og Ambu eksempelvis har gjort.

Men de spirende iværksættervirksomheder finder kun sjældent vej til en børsnotering på dansk jord. I 2017 havde Nasdaq intet mindre end 117 børsnoteringer i Norden. Men de blev primært trukket af Stockholm. I Danmark blev startskuddet givet til flere SME børsnoteringer med Green Mobility og Conferize på First North og Orphazyme på hovedmarkedet – det skal vi have mere af i 2018.

Iværksættere skal hyldes som rockstjerner. Men iværksætteren skal øve sig i at stille sig op på den store scene og nyde rampelyset. De skal brænde for deres virksomhed, og ikke være så fokuserede på exits og cash outs.

Danmark har brug for iværksættere der stiler mod børsen, for det er her iværksættere kan gå fra garagen til plus 1000 medarbejdere. Og det er også her, at man som founder kan fastholde kontrollen og retningen på sit selskab, selvom man har inviteret nye ejere med i selskabet. Fortællingen om founderen, der skaber morgendagens egetræer savner ambassadører.

Det håber jeg, at vi alle sammen kan være med til at lave om på; og vi er godt på vej:
I sidste uge tog vi sammen med Copenhagen Fintech et stort skridt i den retning ved at byde NPinvestor.com velkommen på Nasdaq First North i København.

Nas

Det er vigtigt for mig at sende et stærkt signal om, at børsmarkedet gerne vil engagere sig med det voksende startup miljø, vi har i Danmark. Det er vigtigt, at børsmarkedet nu rækker ud til startup-miljøet, da der er et stort, uforløst potentiale for scaleups og startups til at rejse flere penge gennem børsnoteringer. Hvis vi ønsker at øge erhvervsaktiviteten i Danmark, skal flere danske virksomheder børsnoteres. Det vil skabe en bedre erhvervsdynamik og øge adgangen til kapital i Danmark.

Det handler også om at skabe gode vilkår, så de innovative virksomheder og startuptalenter bliver i landet. Det handler om fremtidens arbejdspladser og derfor også fastholdelse af viden. De to ting hænger sammen. Vi er i Danmark stærke på kvaliteten af vores uddannelser og forskning, men hvis vi ikke fastholder startups og iværksættere i Danmark, lader vi andre høste frugten af vores fælles investering.

Jeg har haft fornøjelsen af at være med i Brian Mikkelsen og regeringens Iværksætterpanel, hvor jeg sammen med en række andre passionerede iværksætterprofiler har givet anbefalinger til hvordan Danmark kommer i front – se alle anbefalingerne og vær med til at sætte pres på politikerne for, at vi sammen skaber bedre vilkår. Mit motto er: ’hvis du ikke selv er iværksætter SKAL du støtte en iværksætter!file:///C:/Users/CABO/Downloads/Ivrkstterpanelets%20anbefalinger%20%2025%20september%202017.pdf

Af Carsten Borring, Associate Vice President &chef , Listings & Capital Markets, Nasdaq Copenhagen


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s