Tre forslag til regeringens Iværksætterpanel

Overhead view of architects and designers reviewing blueprints

Tre forslag til regeringens Iværksætterpanel
Regeringens Iværksætterpanel har netop påbegyndt anden runde af arbejdet. Sidste efterår kom panelet med et katalog af anbefalinger, som regeringen kvitterede for ved at have en del af forslagene med i den erhvervs- og iværksætteraftale, der blev indgået med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i november. Der var mange gode tiltag, som nu er ved at blive ført ud i livet.

Men det betyder ikke, at Danmark med et trylleslag bliver iværksætterland nummer et i verden. Der skal mere til. Så der er stadig arbejde til både Iværksætterpanelet og politikerne på Christiansborg. Jeg vil fremhæve tre ting fra ”iværksætterens livscyklus”, som kan fremme vilkårene for iværksætterne: 1) flere erfarne iværksættere med egne opsparinger, 2) et stærkt understøttende økosystem og 3) forståelsen af, at det er o.k. at fejle.

Brug egen privat pensionsopsparing til start af virksomhed
Iværksættere med nogle års forudgående erhvervserfaring klarer sig generelt bedre som iværksættere. Mange af dem har samtidig sat penge til side f.eks. i form af en privat frivillig pensionsopsparing. Der er meget at hente, hvis vi kan få flere af den slags iværksættere, og hvis de får bedre muligheder for at bringe deres opsparing i spil.

Derfor bør potentielle iværksættere have mulighed for at anvende midler fra en privat pensionsordning til at starte egen virksomhed for. Opsparingen kunne trækkes over i en iværksætter-konto ved opstart. Modsat, hvis man alligevel ikke ønsker at starte en virksomhed, bør penge på en iværksætterkonto kunne trækkes over i en privat pensionsordning. Det giver iværksættere langt større frihed i forhold til brug af egen opsparing.

Styrkede lokale økosystemer
At starte ny virksomhed kræver adgang til et bredt felt af ressourcer og kompetencer. Dem kan større, veletablerede virksomheder og andre parter i mange tilfælde bidrage med. Men vi skal have demonstreret potentialerne i den slags samarbejder, så de kan være inspiration for andre.

Derfor bør der arbejdes for at styrke lokale økosystemer, hvor hovedaksen er iværksættere og etablerede virksomheder, og hvor rådgivere, investorer, uddannelsesinstitutioner m.v. er med til at understøtte udvekslingen af ideer, kompetencer og samarbejde. Det konkrete samarbejde inden for økosystemet kan spænde vidt og fx handle om produktudvikling, deling af produktionsudstyr og kontorpladser, faglig sparring, fælles distributionskanaler, investeringer, bestyrelsesposter m.v.

Det er selvfølgelig vigtigt, at man finder de rigtige ting at samarbejde om, så der også er klare fordele for de større virksomheder. Det er f.eks. lykkedes for servicekoncernen Berendsen at få adgang til privatmarkedet for vask og rens af tøj gennem samarbejde med iværksættervirksomheden Washa. Washa får til gengæld adgang til en vaske og rensekapacitet, der ville have kostet dem mange millioner kroner selv at etablere.

14H06048_RF

Hurtigere lukning af virksomheder
Iværksætteri handler meget om at prøve nogle nye ting af og selvfølgelig kan det vise sig, at markedet ikke tager godt imod den nye forretningsmodel eller ”den nye dims”, iværksætteren selv troede så stærkt på. Så gælder det om at komme hurtigt videre.

Vi skal derfor skabe større forståelse for, at iværksættere også kan fejle og have behov for en ”second chance”. Helt konkret bør der være hurtigere håndtering af konkurser og lukning af virksomheder. I et land, hvor man hurtigt kan starte en virk-somhed, bør det også være en ambition, at den kan lukkes igen hurtigt. Uafklarede lukninger af virksomheder kan have både psykiske og økonomiske konsekvenser for ejerne.

Med disse tre indsatsområder tror jeg, vi kan skabe nogle bety-delige forbedringer både på kort og langt sigt. Det handler nemlig både om at fremme vilkårene for de nuværende iværksætte-re og små virksomheder og om at skabe bedre forudsætninger for, at de kommende generationer får lyst til at blive iværksættere.

Af Kent Damsgaard, Direktør, DI

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s