Har du husket skiftesko?

walk

Med alderen er der flere og flere af os som sjældnere skifter sko, end da vi var i teenageårene. Høje hæle, spidse snuder og det blankpolerede business look bruges fortsat, når vi er på arbejde og ellers ikke. Men rent faktisk er der flere af os, som iklæder os flade sko med plads og rum i fritiden og de helt hippe er gået fra gummisko til sneakers. Det er pludseligt blevet vigtigt, ikke at gå i for små sko. 

 

Men hvorfor kun i fritiden?

Megatrends som digitalisering og globalisering skaber nye muligheder, men omdefinerer også hele industrier. Virksomheder som har siddet solidt på toppen i årtier risikerer at miste fodfæste, hvis ikke de orienterer sig og retter blikket mod fremtidens markedsmuligheder. Store virksomheder risikerer at blive overhalet indenom af nye unge born-global-and-born-digital virksomheder, der udvikler og introducerer nye teknologier med lynets hast og gør det konventionelle irrelevant.

Flere og flere af de helt store corporates er heldigvis allerede i gang, men mange har endnu ikke fundet løsningen på hvorledes nye ideer og visioner kan implementeres i en kultur, hvor alles sko ligner hinanden. I en hverdag hvor det ville være decideret uprofessionelt at iklæde sig sneakers og t-shirt ved næste ledermøde.

 

SKODet er naturligvis ikke skoene, der gør forskellen. Men billedligt talt, vil det gøre en enorm forskel for de største virksomheder at fokusere endnu mere ihærdigt på at forny sig selv eller dele af sig selv. At formulere og eksekvere på en strategi for hvorledes virksomheden med fasttømrede siloer og et tungt beslutningshieraki kan transformere de interne linjer og det interne mindset, så nye bæredygtige initiativer lanceres – inden det er for sent.

Der er mange eksempler på, hvorledes store virksomheder igennem en årrække har analyseret, udviklet og testet nye løsninger, for siden at måtte erkende, at de blev overhalet indenom og pænt må arkivere både investering og løsning i mappen for ’ikke realiserede projekter’. Mange af disse virksomheder er blevet opmærksomme på, at deres største konkurrent ikke nødvendigvis er kendt og lige så stor som dem selv. Den største konkurrent sidder måske i en kælder på lånte sæder eller udvikler i omgivelser med andre små, som lige om lidt sparker så meget til bunken, at industrien vakler. Disse mindre virksomheder bliver alternativet til de konventionelle. En ærgerlig udvikling, når Danmark står stærkest med både og.

Mange af de allerstørste har etableret egne hubs, labs eller sågar garager, hvor de har parkeret nytænkning og fremtidige udviklingsprojekter i andre rammer end hos virksomheden selv eller helt uden rammer. Det giver egentlig fin mening, hvis blot man sikrer sig, at løsningerne på et senere tidspunkt skal og kan føres til markedet og kommercialiseres. For at være på den helt sikre side og for at undgå eventuelt mærkevare-tab ved en kikser, har mange af de største besluttet sig for at drive udviklingsinitiativerne udenfor egne rækker. Det kan være fornuftigt nok, hvis man ikke i forvejen har tilpas mange innovative og visionære nøglemedarbejdere i moderselskabet. Men behøver det være således?

Det korte svar er nej!

Den store etablerede markedsleder kan vælge at tage skridtet og sikre en fremtid hvor eksisterende viden og kompetencer går hånd i hånd med nye innovative tiltag. Moderselskabet som udvikler nøglemedarbejdere til at kunne drive og kommercialisere innovation står stærkt. Eksisterende kompetencer kombineret med et innovativt mindset fastholder de dygtige medarbejdere og tiltrækker den nye generation, så mørke businesssko og sneakers sammen skaber endnu bedre løsninger end de ville gøre hver for sig.

OPTIMALT set bør de to ’’mindset’’ bytte sko engang imellem – også selvom det til en begyndelse vil føles uvant og være utrygt opsigtsvækkende. Men tro mig… man kan lære ufatteligt meget af at træde hverdagen i et par slidte sneakers med grumsede snørrebånd og vice versa. Det er kombinationen, som er så vigtig og som en af fortidens dygtigste og mest innovative forretningsmænd, Simon Spies, så præcist sammenfattede:
Vi skal tjene penge og vi skal forny os. Vi skal ikke tjene så mange penge, at vi ikke fornyer os og vi skal ikke innovere så meget, at vi ingen penge tjener!

Det er snart Fars dag – måske skal du sætte et par slidte sneakers øverst på ønskesedlen? De fås også i store størrelser 🙂

Af Gitte Haaning Høj, Direktør, Connect Denmark

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s