Virksomheders succes kan afhænge af adgangen til den rette type kapital

Cropped Hand Of Boy Holding Coins On Table

Iværksættere skal have adgang til den rette type kapital på rette tidspunkt. Vi skal derfor fokusere på at udvikle et finmasket net af finansielle løsninger i Danmark, og først og fremmest se på virksomhedens situation fremfor at tænke i kasser af finansielle produkter.

Danmark skal være et land, hvor gode ideer kan blomstre og hvor virksomheder har mulighed for at udvikle sig fra spæd start til vækstsucceser. Det er der bred politisk og samfundsmæssig opbakning til. Men hvordan bliver vi det? En væsentlig faktor i den sammenhæng er, at danske virksomheder har adgang til den type kapital, der passer til netop deres situation. Og det kan være meget forskelligt fra iværksætter til iværksætter.

Men mange iværksættere har ikke på forhånd sondret mellem de mange typer af kapital, når de skal ud og finde finansiering. Det kan være en udfordring at tage stilling til, om det skal være fx en ventureinvestering eller lånekapital, der skal tage forretningen til næste niveau. Der er mange døre at gå ind ad, og det stiller ekstra krav til markedet om at guide iværksætteren på ret kurs.

For de fleste iværksættere kan det være en fordel at tale med Vækstfonden om finansiering. Når vi har fået en ide om, hvad det er for en virksomhed, hvad teamets ambitioner er og hvilken risikoprofil, virksomheden har, finder vi ud af, om de skal tale med vores ventureteam eller med vores låneafdeling. Eller om de måske skal søge kapital i en af de fonde, vi har investeret i. Det kan også være, at iværksætteren skal starte et helt fjerde sted, og der sørger vi også for at skubbe i den rigtige retning mod andre finansieringsalternativer.

Det er altid en god ide som kapitaludbyder at indgå i dialog med virksomheden, i stedet for blot at lave en skrivebordsvurdering. Det kan nemlig være svært for en nystartet virksomhed at fremvise de nøgletal og den historik, der normalt er en forudsætning for at opnå fx et lån. Iværksættere er meget forskellige, og en vurdering af produktet, ledelsen, markedet og samspillet mellem disse er nødvendig for at danne sig et indtryk af virksomheden. Det er vigtigt at sikre, at iværksætteren ikke ender i en blindgyde fordi de måske ikke lige er en oplagt venturecase, eller ikke har en tilfredsstillende gældsserviceringsevne.

Business Ups

Ambitionen må være at hjælpe virksomheden med at finde den rette finansieringsløsning til netop deres behov. På den måde får vi skabt morgendagens succeshistorier.

Derfor et rådet til virksomhederne også: Få hurtigt en dialog i gang med kapitaludbyderen – også selvom du måske ikke er så langt. På den måde har du langt bedre forudsætninger for at forstå, hvilke spørgsmål vi stiller eller hvilke forventninger vi har – og hvilke muligheder der er for at sammensætte den rigtige finansieringspakke til netop dit behov.

Henrik Holst Elstrøm, Erhvervskundedirektør, Vækstfonden

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s