Uden risikovillig kapital ingen vækst …

38760332311_1be4d0b498_o

DR1 Løvens hule har skubbet på en holdningsændring i forhold til iværksættere. Programmet sætter dygtigt ansigt på de mennesker af kød og blod, som lever og ånder for deres idé og de mennesker som funder ideerne. Derfor er det en fornøjelse igen i år at være i dommerpanelet hos EY Entrepreneur of the Year. For hvad skulle vi gøre uden jer? Tænk, hvis flere af os var villige til at satse på drømmen, og få vores idé til at vokse, gøre en forskel og blive profitabel? Og tænk hvis flere var villige til at stille med pengene?

Vi skal skalere op for vores ambitioner
Hvis vi i Danmark for alvor skal kunne skalere op på vores ambitioner for den gode ide, skal vi også skalere op på den måde, der fundes på i Danmark. Business Angels, Venture Capitals og kapitalfonde er uundværlige i ethvert kapital økosystem. Men børsmarkedet kan noget andet. Børsmarkedet kan levere kritisk masse, bredde og dybde blandt investorerne.

Hvis man som entrepreneur og founder gerne vil beholde kontrollen over selskabet, vælger flere at rejse vækstkapital ved at udstede aktier og dermed sprede ejerandelen. Senest tog IoT-selskabet @Seluxit skridtet fra garagen og ind på børsmarkedet, og fik ved den lejlighed 1900 nye medejere. Forskellen på at have én ny medejer og så knap 2000 medarbejdere, er større handlefrihed for dig som entrepreneur. Omvendt kan du ikke gemme dig på børsmarkedet.

Carsten Borring

Børsmarkedet er for folk, som brænder for at stå på ølkassen
Børsmarkedet er for folk, som brænder for at stå øverst på ølkassen og fortælle resten af verden om deres virksomhed. Det er ikke bare en mulighed, men en forventning fra markedets side, at man som virksomhed kommunikerer til omverden og markedet. Men overvej så lige, hvor mange PR- og annonce-kroner, man som SMV eller start-up, skal skyde afsted for at placere sig i markedets bevidsthed. Dén opmærksomhed og relevans, eller legitimitet, som det hedder i den branche, følger med i det at være optaget til handel på et transparent børsmarked.

Da det grønne delebilskoncept GreenMobility gik på First North fik virksomheden et vigtigt boost i sin omtale, som løftede kundetilgangen. Noteringen betød nemlig en fordobling af GreenMobility’s medieomtale, og en 50 pct. stigning i nye kunder i forbindelse med noteringen. Synlighed er en kernefunktion i moderne børsmarkeder. En anden kernefunktion er fundingen.

Vi plejer at sige, at børsmarkedet er verdens ældste form for transparent og reguleret crowdfunding. Med den nye synlighedsfaktor som den tættere mediedækning giver, og de nye muligheder for at kommunikere på sociale medier, er børsmarkedet som skabt til at være fremtidens fundingplatform for SMV’er og start-ups.

Som selskaber der ikke typisk har millioner i ad-spending, handler det om at skabe synergier mellem funding-behov og behovet for øget kendskabsgrad. Dét og den bedre mulighed for at bevare kontrollen med sin baby, er vigtige pointer, som oftest overses, når nye selskaber i disse år rejser millioner på Nasdaq platforme.

Carsten Borring, Head of Listings & Capital Markets, Nasdag Copenhagen


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s