TEAM DANMARK FOR ENTREPRENØRER

Overhead view of architects and designers reviewing blueprints

Jeg har aldrig forstået, hvorfor Danmark ikke bare indtager førstepladsen i entreprenørskab? Danmark har forudsætningerne og vores land er ikke større end at man relativt hurtigt kunne blive nr. 1. Førstepladsen er yderst motiverende: Et fantastisk spændende, rigt og dynamisk samfund – ikke kun for entreprenøren, men for alle.

Politikerne mangler vinderindstilling!
Super entreprenører kendetegnes blandt andet ved, at de er ekstremt skarpe på hvad de er oppe imod. Jeg tror deres mentale indstilling er meget lig de bedste sportsfolk, som vi f.eks. ser hos Team Danmark. Hvis du tager et blik på deres hjemmeside www.teamdanmark.dk så er målet og vejen til succes helt klar. Team Danmark søger for at deres sportsfolk lærer fra de bedste, får den rette indstilling og muligheder.

”TEAM DANMARK ARBEJDER FOR AT OPTIMERE RAMMER OG VILKÅR FOR DANMARKS BEDSTE ATLETER”
Vi hører ofte politikerne sige: ”Vi skal have flere entreprenører”, men jeg savner at se en handlingsplan for vejen til entreprenørskab i verdensklasse. Tænk om Danmark havde et Team Danmark, der arbejdede for at optimere rammer og vilkår for Danmarks bedste entreprenører.

Team Danmarks organisation består af ca. 40 medarbejdere opdelt i afdelinger: Innovation og eliteudvikling, politik og relationer, dual career og talent, samt forbundssamarbejde og udvikling. Entreprenørskab i verdensklasse kunne med fordel blive inddelt i samme afdelinger:

1. Innovation og eliteudvikling
2. Politik og relationer (og hvordan vi overvinder nuværende hindringer for entreprenørskab)
3. Career, talent, samarbejde – og udvikling med uddannelsesorganisationerne (Entreprenørskab starter i børnehaven)

Entreprenur

De lande som er bedst til entreprenørskab skaber et spændende og på alle måder rigt samfund for deres medborgere. USA og Schweiz har på hver deres måde udviklet sig til verdens top performere i entreprenørskab, mens Danmark har arbejdet sig pænt op og ligger på en 6. plads. Men i sportens verden, hvem husker nummer 6?

Danmark skal ikke være et nyt Schweiz eller USA. Danmark skal være bedre. Og for at blive bedre, skal man først fuldt ud forstå og acceptere hvad det kræver at blive nummer 1 (og 2). Først da kan man virkelig sætte af og blive den nye nr. 1.

Schweiz har gennem sit direkte demokrati og 26 selvstændige kantoner skabt et samfund med en enorm intern konkurrence. Når en kanton dummer sig, så kaster den nærliggende kanton gerne salt i såret ved hurtigt at justere i den modsatte retning. Samme tendens ser vi i USA mellem staterne og byerne. I Danmark virker det, som om den interne konkurrence falder, alt imens man fortsætter i retningen af mere magt til Folketinget og dermed mindre til lokalsamfundene.

I USA har man en næsten Darwinistisk tilgang til sin befolkning, mens Schweiz er i den anden grøft, her er det samfundets opgave at uddanne og ensrette børn til at blive en stærk arbejdskraft og velfungerende borgene – som dansker kan begge tilgange virke noget overvældende og til tider ekstreme – men det virker for de to lande.

Mit spørgsmålet til politikerne, der snart står på valg vil være: Hvordan ser jeres handlingsplan ud for at Danmark kommer i verdensklasse og indtager første pladsen?

Spørgsmålet er ikke om Danmark kan, men om Danmark har viljen til at blive nr. 1.

Der er en del læring i ”Global Entrepreneurship Index” www.thegedi.org og mange andre steder på nettet.

Jørgen Thorball, Managing Partner, XOventure.
Jurymedlem i EY Entrepreneur Of The Year, Life Sciences jury


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s