Rekord mange vækstvirksomheder, men kurven flader nu ud

14H07203_RM

Det er et nyt rekordår, når det gælder virksomheder i Danmark, der kan præstere høj vækst. Det viser opgørelsen over antallet af virksomheder, der kan møde de skrappe vækstkrav til konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2019.

Efter fem år med stor fremgang hvert eneste år, nåede antallet af vækstvirksomheder nye højder i 2018, hvor vi passerede rekordniveauet fra årene lige før finanskrisen. De seneste års solide fremgang er dog nu begrænset til blot 1 pct., så trods et flot rekordniveau flader kurven ud i år.

I alt møder 1.623 virksomheder konkurrencens krav til vækst og indtjening i år, mod 1.603 sidste år.

Taber vækst-Danmark pusten?
EY har gennemført konkurrencen i 23 år i Danmark, og det samlede antal vækstvirksomheder kan være en ganske god vækstindikator. Det er straks vanskeligere at se frem i tid.

I august kunne Danmarks Nationalbank fortælle, at risikoen for recession i Danmark nu er på 30 pct. inden for et år, stigende til 50 pct. på to års sigt. Selvom det betyder, at recessionsrisikoen i Danmark kun er en smule forhøjet, så lyder det bekymrende. ”Dansk økonomi er godt rustet til at modstå et eventuelt udenlandsk tilbageslag, ” lyder meldingen, men samtidig er Danmark meget afhængig af det økonomiske klima på andre markeder.

Har vi vænnet os til en usikker fremtid?
Risikoen for recession globalt og i euroområdet er steget til et højt niveau de seneste par år. Mange virksomheder har vænnet sig til, at fx Brexit og trusler om handelskrig og øget regulering er en del af hverdagen, og stadig mange trodser den usikkerhed og lykkes i markedet.

Blandt landets vækstvirksomheder er en del, der ikke er så konjunkturfølsomme. De kan fx have en stærk position på et nichemarked. Andre kan i højere grad nyde godt af, at der er gang i økonomien, fx inden for bygge og anlæg eller salg af biler og luksusprodukter.

Der er dog ikke nogen, der får noget forærende. Med en vækst i BNP på 1,8 pct. i Danmark i 2018, så kræver de minimum 15 pct. vækst i omsætning eller bruttoresultat, som de kvalificerede virksomheder i EY Entrepreneur Of The Year har, en rigtig stærk forretningsidé og evnen til at eksekvere.

 

Vi kan lære af de bedste
EY er netop nu sammen med Danske Bank i fuld gang med at møde de spændende vækstvirksomheder i konkurrencen rundt i hele landet. Vi taler med virksomhedsejere, der bliver ved med at se nye muligheder, og som har inspirerende historier at fortælle. De er drevet af en stærk passion for deres forretning, og de er med rette stolte af deres medarbejdere. Samtidig har de et stærkt fokus på kunder, og de er bevidste om deres lokalsamfund. Det er op til juryen at vurdere et stærkt felt og løse den svære opgave at kåre regionale vindere og ultimativt en dansk EY Entrepreneur Of The Year 2019.

Vækst i DK graf 2019_04-7

Søren Smedegaard Hvid, Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year

 


Kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s